tiistai 4. kesäkuuta 2013

ARAGÓN II - MALLOS DE RIGLOS

Varsinaisten Pyreneiden eteläpuolelta löytyy mielenkiintoinen maisemaelementti: Mallos. Latinan jyrkänteitä merkitsevästä sanasta espanjan kieleen taipunut sana merkitsee jyrkännettä tai pystysuoraa kallioseinämää tai sinne päin.


Mallos de Riglos on maisemallisesti mielenkiintoinen ja paljon kuvattu kallionyppylöiden joukko, joka on saanut nimensä kallioden juurella sijaitsevasta Riglosin kylästä.


Jos tästä 52 asukkaan kylästä muuta mielenkiintoista löydy, niin ainakin kalliokiipijä, jonka paikallistaminen kallioseinämältä ei aina ole helppoa. Baarissa espanjalainen kiipeilijä tosin väitti, että edellisenä päivänä yksi kalliokiipijä seikkaili baarin kivimuurilla.


Ja mitäs muuta Mallos de Riglosilta haetaan? Jännitystä! Koko seinämä on täynnä reittejä, joissa on valmiina jonkinlaiset kiinnikkeet 300 metrin pystysuoraa nousua varten. Ja porukka riitti seinämällä huutelemassa toisilleen ja alhaalla odotteleville tukijoukoille. Riglosilla ensimmäisenä retkipäivänä huippujen yli lensi ensimmäinen partakorppikotkakin. Alppinaakkoja, vaaleakiitäjiä ja tietenkin hanhikorppikotkia leijui mallos'ien ympärillä jatkuvasti.


Kummallisimman näköinensormimaisen solakka mallo on nimeltään El Puro, jonka valloittajista oli kuvia baarin seinillä. Baarin yhteydessä olevassa hostalissa huoneen hinta oli muuten 20 €. Ei paha!


Isohaarahaukkoja lenteli päivittäin kylän ympärillä, mutta myös haarahaukkoja, pikkukorppikotkia ja yhtenä päivänä myös soidintava muuttohaukkapari.

Läheiset Mallos de Agüero eivät maisemallisesti häviä Mallos de Riglosille paljoakaan. Ja kuten Riglosissa, näidenkin ympäri pääsi kiertämään noin puolessatoista tunnissa selkeää polkua pitkin.


Mustaleppälintu toivotti Mallos dde Riglosilta tulijat tervetulleiksi takaisin kylään - ja baariin!


Riglosin viereiseen jokeen Rio Gallegoon suunniteltua tekoallasta vastustetaan näyttävästi tiemaalauksin vähintään kilometrin välein. Maisemia katsellessa tulee mieleen, että on aihettakin vastustaa. Kuvaan pääsi myös vuokra-auto, tietenkin Seat.

Aragón on kuulu vanhoista linnoistaan. Niistä vanhin ja edustavin Castillo de Loarre sijoittuu Riglosista jatkuvan kallioharjanteen itäosaan.


Ja tietysti Castillo de Loarre vielä jeesusvaloissa, taustalla Aragónin tasankoa ja yksi alueen suurimmista tekoaltaista.

Mutta tämä oli Riglosin - ja koko retken - toinen pääkohde. Muualta kalliokiipijöitä ei löytynytkään. 

Ei kommentteja: