Eestin länsirannikko on suomalaisen luontoharrastajan paratiisi. Eesti on lähellä ja sinne pääsee nopeasti Helsingistä. Lauttamatka Tallinnaan kestää kahdesta tunnista kolmeen ja puoleen tuntiin, ja Tallinnasta Virtsuun on matkaa vain puolisentoistasataa kilometriä. Virtsusta lähtee lauttoja Saarenmaalle tosi tiheään.
Keskikesällä monimuotoisimmat ja helpoimmin saavutettavat luontokohteet ovat Läänemaan komeat Laelatun puisniityt ja Puhtun lehtoalue Virtsun eteläpuolella. Kasvistosta löytyy esimerkiksi suurin osa Eestin yli 35 kämmekkälajista, ja parissa päivässä kertyy havaintoja yli sadasta lintulajista.
Peltomaitikan kukkien väritys on ehkä vieläkin kirjavampi.
Tähän aikaan osa kämmeköistä - kuten esimerkiksi luontoharrastajien etsimä tikankontti - on jo kukkinut, ja osa lajeista kukkii vasta myöhemmin. Kuvan kalkkimaariankämmekkä on yksi yleisimmistä kämmeköistä Laelatun niityillä.
Kimalaisorhon kukat matkivat pölyttäjähyönteisiä. Orho kasvaa rantaniityillä usein monen kasviyksilön ryhmissä.
Maariankämmekkä on yleinen ja kämmeköistä komeimpia.
Puhtu on Laelatun eteläpuolinen lehtoalue, jolla sijaitsee myös yliopiston tutkimusasema. Sen tuntevat kaikki Läänemaalle poikenneet luontoharrastajat. Mahtavan suuret puuyksilöt ja kenttäkerroksen tiheä lehtokasvillisuus antavat alueelle ylenpalttisen rehevän yleisilmeen. Merkityillä luontopoluilla pääsee tutustumaan kattavasti alueen luontoon.
Puhtun laidalla kasvava kirkiruoho kiinnostaa muitakin kuin kasviharrastajia.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti