torstai 30. tammikuuta 2014

TAKAISIN KALLOON


Takaisin Kallon rannoille. Tänään torstaina oli säätiedotusten mukaan viimeinen aurinkoinen päivä pitkiin aikoihin. Lunta on luvassa perjantain ja lauantain sekä sunnuntain ja maanantain välisiksi öiksi. Sunnuntaina aurinko saattaa näyttäytyä iltapäivällä, mutta pakkasia ei ole tulossa. Maanantaina ja tiistaina lämpötilat saattavat käydä jopa plussalla.


Hienosti jäätyneistä kivistä oli melkein pakko käydä yrittämässä lisää kuvia töiden jälkeen iltapäiväneljältä auringon laskiessa.


Tippukivimäiset jääpuikot ovat jäätyneet meriveden laskiessa ja tuulen jäädyttäessä kiville törmänneiden aaltojen roiskeita.


Kallon länsilaidalla meri huuhtelee vielä rantaa.


Laivat pääsevät Mäntyluodon satamaan helposti kun jokisuu on jäätön.


Pylväikkö.


Lisää merkillisiä jäämuotoja.
 

maanantai 27. tammikuuta 2014

KALLON RANTAA


Porin Mäntykallossa eli porilaisittain lyhyesti Kallossa on merivesi tammikuun lopuksi muovannut hienoja jääveistoksia rantakivien ympärille.


Nopeasti jäätyessään ja sitten korkeapaineen tuomilla viime viikon kovilla pakkasilla laskiessaan vesi jäätyy jääpisaroiksi kivien reunoille.


Aurinko nousi Porissa tänään 9.08 ja laski 16.24. Hämärän pituus oli aamulla ja illalla talviset 52 minuuttia. Nämä kuvat on otettu auringonlaskun hetkellä. Jatkossa jääveistokset saattavat jopa komistua, kun meriveden on lähipäivinä ennustettu laskevan kymmeniä senttejä.

keskiviikko 22. tammikuuta 2014

HANHILUODON TALVEA


Porin Hanhiluotoon talvi on tuonut mukanaan noin sadan yksilön Carduelis-parven, jossa suurin osa linnuista näyttää olevan tiklejä, hempot ovat selvästi vähemmistönä. . Viime talvena Porin Vuolteella talvea vietti kooltaan kolminkertainen parvi Cardueliksia, mutta parvessa oli silloin enemmän hemppoja. Syy paikan suosioon on sama kuin viime vuonnakin, pellolle on jäänyt puimatta rypsiä, jonka siemenet tunnetusti ovat tiklien ja hemppojen herkkua. Rypsi on ilmeisetsi syysrypsiä, koska sen kukinta oli ajoittunut pitkälle syksyyn. Olisiko kostea syksy estänyt puinnin?


Myyränpurijoista hiiripöllö ja piekana ovat viihtyneet Hanhiluodossa, piekana saapui paikalle joskus marraskuuun lopulla. Porin Lintutieteellisen yhdistyksen pinnarallissa 7.12.2013 Hanhiluodon piekana komeili lähes jokaisen joukkueen lajilistalla.


Tikliparvi vetää puoleensa myös parvesta ruokaansa havittelevia saalistajia. Alueella on nähty ainakin ampuhaukkoja, varpushaukkoja, kanahaukkoja ja isolepinkäisiä. Piekanan kanssa tikliparvi tuntuu elävän sovinnossa.


Sunnuntaina puoli kahden jälkeen piekana nousi äkkiä taivaalle ja sen rinnalle kaartelemaan ilmestyi samankokoinen mutta tummempi hahmo. Hiirihaukka tuli jostain ja piekana ilmeisesti tavoitti tavoitti sen haukankatseellaan ennen paikalla staijanneita lintuharrastajia.

perjantai 3. tammikuuta 2014

HARMAATA JA MÄRKÄÄ


Vuodenvaihteen lämpötila on länsirannikolla pysynyt muutamaa lyhyttä pikkupakkasta lukuun ottamatta plussan puolella. Tapaninpäivän sää oli Porissa aurinkoinen ja lämmin. Merivesi ei ole jäätynyt edes rannoilta.
 

Herrainpäivien luontopolun varrella näkee mitä viimeisten vuosien myrskyt ovat saaneet aikaan. Parhaiten muistissa ovat Tapani ja Hannu parin vuoden takaa sekä viime vuoden lopun Eino ja Seija.


Einon aikaansaannoksia viime vuoden lopulta. Kuusen juuristo ei kaivaudu kovin syvälle maahan, ja niinpä myrskyt ovatkin runnelleet pahimmin juuri kuusia. Pystyyn noussut juurakko on halkaisijaltaan nelisen metriä.


Lahoasteita löytyy rantalepikosta.


Nämä kuuset kaatuivat jo yli viisi vuotta sitten, mutta oksisto on pitänyt rungot irti maasta ja lahoaminen on siksi aika hidasta.


Pystykuolleilla puillakin on omat lahottajansa.

 
Porin kaupunki  on rauhoittanut omistamansa Herrainpäivien niemen kärjen luonnonsuojelulailla jo vuonna 1990.
 
 
Lahoaminen nopeutuu kun maahan kaatunut runko kastuu välillä. Sateet ovat kyllästäneet maaperän vedellä ja uudet sadevedet kasautuvat notkoihin lammikoiksi  .
 
 
 
Sammalet peittävät maapuut muutamassa vuodessa.
 
 
Palokärki löytää syötävää maapuista.
 
 
Niemen kärkeä erottava oja täyttyy hiljalleen kun puut kaatuvan ojaan ja sen yli.